Лікар розповів, як вибрати найменш небезпечну ковбасу

Ковбаса – аж ніяк не дієтичний продукт. Багато видів м’ясних виробів глибоко обробляються з виробництва і дуже калорійні. Хоча ковбаса є хорошим джерелом білка, її найкраще вживати в мінімальній кількості через високий вміст натрію та насичених жирів. Про те, як знайти найменш небезпечну ковбасу, розповіла дієтолог та експерт із лікувального харчування Марина Сергієнко в інтерв’ю «П’ятому каналу».

За словами фахівця, ковбаса завжди містить низку сполук, які апріорі позитивно не вплинуть на здоров’я людини. Навіть колір ковбаси – це вже підказка, яка вказує на те, що цей продукт хімічно обробили. Втім, не все так страшно, вибрати якісну відварену ковбасу нескладно.

За нормами ДСТУ, варена ковбаса повинна відповідати деяким характеристикам: бути пружною, без порожнин і грудочок рожевого або світло-рожевого кольору. Як основні інгредієнти “здорової” ковбаси можуть використовуватися: свинина, яловичина, повножирне або знежирене коров’яче молоко, курячі яйця або яєчний меланж, вода, кухонна сіль, цукор, натуральні спеції, наприклад, мускатний горіх, кардамон, чорний запашний перець. «Зайвими» у ковбасі будуть куряче м’ясо, рослинні білки, клітковина та крохмаль.

У найменш шкідливих ковбасних виробах можна зустріти кілька добавок із маркуванням «Е». До них відносяться: стабілізатори та регулятори кислотності, аскорбінова/лимонна кислота, фіксатори кольору. Перелічені компоненти можуть негативно вплинути на здоров’я.

«У ГОСТі допустимо нітрат натрію, фіксатор фарбування, підсилювачі смаку, аромату (Е621). У будь-якому випадку будь-який Е наводить на думку, що це хімічно щось додано. Чи не є природним. Це може і харчову алергію якусь спричинити», – пояснила лікарка.

При цьому слід уважно читати склад на етикетці. Якщо в переліку є такі компоненти, як Е536 і Е252, від такого продукту краще відмовитися, оскільки це небезпечні речовини. Перша «єшка», хоч і малотоксична, проте користі від неї точно ніякої немає – вона використовується виробниками як емульгатор. А друга – має канцерогенний ефект.

Цей контент, включаючи поради, містить лише загальну інформацію. Це жодною мірою не замінює кваліфікованого медичного висновку. Завжди консультуйтеся з фахівцем або лікарем для отримання додаткової інформації. Бажаємо міцного здоров’я, ваш Турист.

➔ Дивитесь новини на смартфоні? Підпишіться на новини від Туриста Google News (у браузері ХРОМ): це свіжі новини про туризм, найкращі ціни на тури та квитки, здоров'я, технології, життя знаменитостей, їжу та рецепти, астрологічні прогнози, лайхаки про сад та город, та багато іншого!

Новини туризму
Новини по темі