Стара приказка говорить: “Яблуко в день тримає лікаря подалі”, і хоча це, можливо, не зовсім точно, дослідження показують, що яблука поживні і можуть принести користь вашому здоров’ю. З іншого боку, яблучний сік може бути не такий корисний, як ви вважаєте. Згідно Healthline, яблучний сік – погане джерело поживних речовин, на відміну від цілого яблука, яке містить велику кількість вітаміну С, клітковини та калію. Вітамін С часто додають у яблучний сік у вигляді аскорбінової кислоти, щоб забезпечити мінімум 100 відсотків денної норми споживання (RDI) вітаміну С, що рекомендується.
Насторожує те, що неорганічні яблучні соки можуть містити ще одну добавку, причому не найкращу. Пестициди – це хімічні речовини, що використовуються для захисту сільськогосподарських культур від небажаного зараження, і ці забруднюючі речовини були виявлені у багатьох марках неорганічних яблучних соків. Дослідження показують, що тривала дія невеликої кількості пестицидів може збільшити ризик розвитку деяких видів раку, викликати проблеми з фертильністю та, можливо, призвести до інших проблем зі здоров’ям.
Яблучний сік може сприяти збільшенню ваги
З роками з’являється все більше даних про те, що солодкі напої з високим вмістом цукру пов’язані з ожирінням. Яблучний сік не є винятком згідно Healthline, оскільки було доведено, що його вживання сприяє збільшенню ваги як у дітей, так і у дорослих. Легше споживати більше калорій, випиваючи сік, ніж вживаючи цілісні продукти, і дослідження показують, що більшість людей почуваються ситими після з’їденого яблука, ніж після склянки соку.
У яблучному соці також переважають вуглеводи: 100% його калорій посідає цукр. В середньому одна склянка несолодкого яблучного соку містить близько 24 грамів цукру, тоді як найвища точка RDI цукру становить 36 грамів. Споживання занадто великої кількості цукру може призвести до збільшення ваги, появи прищів, підвищення ризику серцево-судинних захворювань та діабету, а також, можливо, прискорити процес старіння.
Якщо вибирати для того, щоб з’їсти яблуко або випити яблучний сік, вибір очевидний – їжте яблуко, без шкірки, щоб отримати максимальну користь.
Для тих, кому важливий здоровий спосіб життя, рекомендуємо прочитати: «Є докази, що цей фруктовий сік може допомогти, якщо ви маєте високий кров’яний тиск».
➔ Дивитесь новини на смартфоні? Підпишіться на новини від Туриста Google News (у браузері ХРОМ): це свіжі новини про туризм, найкращі ціни на тури та квитки, здоров'я, технології, життя знаменитостей, їжу та рецепти, астрологічні прогнози, лайхаки про сад та город, та багато іншого!