«Постковідний синдром» тургалузі – а саме брак персоналу – загрожує привести до колапсу хорватську індустрію туризму. У той час як туристи почали активно стікатися в країну – готелі, ресторани та інші об’єкти туріндустрії змушені розшукувати для себе працівників не тільки всередині Хорватії і навіть ЄС, але і по всьому світу, аж до Філіппін – і ситуація ця турбізнесу вкрай тривожна. Якщо її не виправити, то туристам варто побажати повернутися додому.
З цією проблемою так чи інакше стикаються й інші провідні туристичні напрямки в Європі – такі як Франція, Іспанія та Греція. Крім того, брак персоналу паралізує авіагалузь та доставку туристів у всій Європі. Звучать вже песимістичні прогнози – згідно з ними, нагадаємо, хаос в аеропортах з великомасштабними скасуваннями та затримками може тривати ще 18 місяців, тобто, практично до початку 2024 року, причому захоплюючи і майбутній літній туристичний сезон. На літньому сезоні цього року експерт, певне, вже поставив хрест. “Довгі черги та невдоволення пасажирів, що спостерігаються останніми тижнями в аеропортах Німеччини, Англії, Нідерландів, Ірландії та Іспанії, можуть продовжитися і після 2023 року”, – заявив Джон Холланд-Кей, виконавчий директор аеропорту Лондон-Хітроу – найбільшої британської повітряної гавані. За песимістичними прогнозами експертам, багатьом авіаперевізникам та туроператорам цей час пережити не судилося – подробиці читайте у матеріалі Турист за посиланням.
Але повернемося до Хорватії: тільки за офіційними оцінками, в індустрії туризму може не вистачити 10 тисяч працівників цього року. «Ситуація тривожна», – прокоментував місцевим ЗМІ Станіслав Брискоскі, власник ресторану в туристичній точці Ровіню, на півночі півострова Істрія, та голова гільдії працівників громадського харчування та туризму Істрії. У той час як у країну вже прибули майже 3 млн туристів і в липні-серпні чекають на «піковий» сезон, робочих рук відчайдушно не вистачає. При цьому саме туризм є основним джерелом доходу для Хорватії, на яке припадає п’ята частина її економіки.
Однак із обслуговуванням туристів виникають серйозні проблеми. Локдаун, як і в інших країнах, «прорідив» сферу громадського харчування та туризму – працівники знайшли собі місце в інших секторах, де вони зрештою залишилися, маючи кращу заробітну плату та кращий робочий час. У результаті ще минулого року Хорватія скасувала квоти для іноземних робітників, переважно зі своїх балканських сусідів, які не входять до ЄС, а також для працівників з Азії.
Цього червня вже видано понад 50 тис. дозволів на роботу для іноземців, причому туризм тут на другому місці, за будівельним сектором. Загалом очікується, що цього року буде видано близько 100 000 дозволів. Працівників набирають усюди – головне, щоб їх приваблювала «унікальна можливість працювати в Європі», як садівника в одному місцевому готелі Джеймса Пепіто, родом із Філіппін. Він встиг попрацювати в Омані та Катарі до прибуття до Хорватії два роки тому, але сподівається залишитись ще на рік і закріпитися в Європі. Як заявляють у місцевих ЗМІ, лише через агентство, яке найняло цього садівника, у Хорватії працевлаштувалися або планують працевлаштуватися понад 2 тис. філіппінців.
Але в перспективі це загрожує додатковими проблемами – поки що іноземні робітники заповнюють деякі робочі місця, інсайдери індустрії туризму кажуть, що слід докласти зусиль, щоб залучити хорватів. «Уряд має просувати професійно-технічні училища, в яких менше студентів, ніж у минулому, для навчання молодих людей кваліфікованим професіям, таким як кухарі. Роботодавці також мають адаптуватися до ситуації, забезпечивши найкращі умови праці», – запевняють хорватські експерти.