Американські дієтологи порекомендували, які напої слід пити, щоб рідше хворіти та зміцнити імунну систему. Їхні поради були опубліковані виданням Eat This, Not That!
Серед корисних напоїв експерти відзначили – просту воду, айран, йогурти, трав’яний та зелений чай. Вони рекомендували додавати лимон та імбир у звичайний чай, а також у яблучний сік та густі полуничні напої (полуничний коктейль).
Насамперед дієтологи радять пити достатню кількість рідини щодня. “Вода допомагає очистити організм і насичує кров киснем. Крім того, вода бере участь у виробленні лімфи, яка розносить білі кров’яні тільця та клітини імунної системи по всьому організму, а це допомагає правильно боротися з бактеріями та вірусами”, – каже дієтолог Іса Куявскі.
Її колега Керрі Лем рекомендує звернути увагу на трав’яні чаї, в першу чергу на чай з кульбаб або шипшини. Перший допомагає виводити токсини з організму, а другий містить вітамін С, кверцетин, катехіни та еллагову кислоту. Ці речовини допомагають очистити організм та боротися із запаленням. Однак, Лам рекомендує проконсультуватися з лікарем, перш ніж пити трав’яний чай.
Дієтолог Рейчел Дікман рекомендує починати щодня з імбирно-лимонного чаю. За її словами, цей напій допомагає як уродженому, так і набутому імунітету швидше реагувати на інфекцію.
Дікман також рекомендує регулярно пити кефір та йогурт. Вона пояснила, що імунна функція залежить від шлунково-кишкового тракту, і одним з кращих способів підтримки його мікробіома є вживання кисломолочних продуктів. “Нещодавні дослідження показали, що ферментовані продукти, які містять пробіотики, такі як кефір, покращують різноманітність мікробів, які населяють наш кишечник. Це, у свою чергу, позитивно впливає на імунну систему”, – сказав Дікман.
Дієтолог Хізер Хенкс рекомендує пити зелений чай з медом та лимоном. З’єднання, що містяться в зеленому чаї, сприяють збільшенню кількості Т-лімфоцитів і, отже, зміцнюють імунну систему. У свою чергу, мед та лимон допоможуть посилити цей ефект.
Дієтолог Джефф Хонг стверджує, що яблучний сік – ще один корисний напій для підтримки здоров’я, оскільки він містить вітамін С і має протимікробну дію. Крім того, ківі і полуниця також містять велику кількість вітаміну С. Фітнес-тренер Джеймі Дікі рекомендує робити густі напої (типу смузі) з ягід з додаванням молока, яке багате на вітамін D. Це знижує ризик респіраторних інфекцій.
Раніше російський дієтолог Павло Терехов розповів про користь кропу. За його словами, цей овоч заповнює дефіцит багатьох вітамінів і мікроелементів і має низку інших корисних властивостей.
Цей контент, включаючи поради, містить лише загальну інформацію. Це жодною мірою не замінює кваліфікованого медичного висновку. Завжди консультуйтеся з фахівцем або лікарем для отримання додаткової інформації. Бажаємо міцного здоров’я, ваш Турист.