За даними американського дослідження, опублікованого в журналі Nutrients, споживання винограду знижує рівень холестерину.
Цей фрукт також значно збільшує різноманітність кишкових бактерій в організмі людини, кажуть дослідники з Каліфорнійського університету Лос-Анджелесі.
Метою дослідження було визначити вплив на мікробіом кишечника, холестерину та жовчної кислоти щоденного вживання виноградного порошку, що еквівалентно двом порціям фруктів, вирощених у Каліфорнії.
В аналізі взяв участь 21 здоровий дорослий доброволець віком від 21 до 55 років.
Протягом чотирьох тижнів добровольці дотримувалися дієти з низьким вмістом поліфенолів з подальшим споживанням 46 г. виноградного порошку протягом того ж періоду часу. У той же час учасники продовжували дотримуватись дієти з низьким вмістом поліфенолів.
Вчені виявили збільшення мікробної різноманітності. Вони повідомили про зростання корисних бактерій, таких як Акермансія, яка сприятливо впливає на метаболізм глюкози та ліпідів, а також на цілісність слизової оболонки кишечника.
Крім того, спостерігається зниження рівня загальної та т.зв. «поганий» холестерин на 6,1% та 5,9% відповідно.
Кількість жовчних кислот, пов’язаних із метаболізмом холестерину, знижено на 40,9%, повідомляє BTA.
“Ми виявили, що виноград благотворно впливає на кишкові бактерії, і це чудова новина, тому що хороше здоров’я кишечника має вирішальне значення для здоров’я”, – пояснює провідний автор дослідження доктор Чжаопін Лі з Каліфорнійського університету.