Вживання молочних продуктів пов’язане із різким підвищенням ризику ранньої смерті. Про це повідомили вчені зі Школи громадської охорони здоров’я Гарвардського університету у Бостоні.
В останні роки вчені настільки розійшлися у думках щодо впливу молочної їжі на здоров’я, що споживачі часто не знають, кому вірити. Дослідники, провівши масштабне спостереження, виявили, що заміна вершкового масла та інших молочних продуктів високої жирності на більш здорові варіанти, наприклад, оливкова олія, знижує ризик передчасної смерті на 20%.
Результати отримано в результаті дослідження 120 000 осіб. Результати вчених показали, що чим більше калорій отримує людина з насичених жирів, тим вищий ризик настання ранньої смерті. Наприклад, кожні 5% збільшення калорійності молочних продуктів ризик ранньої смерті зростає на 8%. Але перехід на ненасичені жири знижує ризик передчасної смерті майже на 20%. Результати знаменують собою ще один поворот у суперечливій дискусії про те, чи шкідливі для людей молочні продукти.
Національний форум з ожиріння (NOF) кілька років тому попередив, що 30-річні рекомендації щодо охорони здоров’я для споживачів – застереження не вживати надто великої кількості тваринних жирів – були неправильними. У ньому стверджувалося, що немає переконливих доказів того, що насичені жири шкодять серцю, що викликало негативну реакцію серед деяких учених, які попереджали, що наукові відомості, які стоять за цим, є помилковими. Останнє дослідження поставили під сумнів дані NOF.
Добровольці, які брали участь у дослідженні, докладно розповідали про свої звички в їжі кожні два-чотири роки протягом більш як трьох десятиліть. Вчені відстежували випадки смерті та зіставляли їх із харчовими звичками.
Результати показали, що трансжири зробили найгірший вплив на здоров’я. Це “тверді” жири, які протягом багатьох років використовуються в печиві. Кожні 2% споживання калорій з трансжирів означали на 16% більший ризик передчасної смерті, а кожне 5% збільшення споживання насичених жирів, таких як вершкове масло, призводило до збільшення ризику на 8%. За словами дослідника професора Френка Ху, дослідження показало важливість усунення трансжирів та заміни насичених жирів ненасиченими жирами.
Цей контент, включаючи поради, містить лише загальну інформацію. Це жодною мірою не замінює кваліфікованого медичного висновку. Завжди консультуйтеся з фахівцем або лікарем для отримання додаткової інформації. Бажаємо міцного здоров’я, ваш Турист.