Щоб прийти до тями після випивки, печінці необхідно від місяця спокою. Якщо випити багато алкоголю і за короткий проміжок, організм піддасться підвищеному ризику виникнення порушень. Подробиці розповіла доктор Елізабет Роджерс із лондонської клініки Bupa Health Centre.
За словами медика, «якщо ви виключите алкоголь зі свого раціону на чотири тижні, ваша функція печінки може покращитись і може почати деяку регенерацію, але якщо ваша печінка постраждала від алкоголю не надто сильно, вона може повністю відновитися протягом 4-8 тижнів».
Споживання більше рекомендованої межі алкогольних напоїв на тиждень означає, що людина наражається на підвищений ризик проблем із серцем, печінкою та травною системою. Так, згідно з рекомендацією NHS, допускається випивати не більше 14 невеликих келихів вина чи пива.
Якщо пити більше, при цьому ще й регулярно, підвищується ризик виникнення проблем із серцем, печінкою та травною системою. При цьому печінка має чудо-функцію – здатність до регенерації.
«Регулярне вживання занадто великої кількості алкоголю може пошкодити ваші нерви та вплинути на рівень хімічних речовин-посередників (нейромедіаторів) у вашому мозку. Це може призвести до проблем із пам’яттю, зором, рівновагою та координацією, а також до того, як відчуття, включаючи біль», – розповіла медик.
Надмірне вживання алкоголю також може спричинити інші проблеми, і доктор Роджерс зазначила, що слід остерігатися таких напоїв, як шампанське та Просекко, які можуть розчинити зубну емаль через високий рівень кислоти – причина збільшення ризику ерозії зубів.
Ризик регулярного вживання алкоголю полягає в тому, що можна легко «перебрати» і з кожним разом організм вимагатиме більшого обсягу спиртного. «Стежте за тим, чи є у вас постійне почуття втоми, регулярне похмілля та головний біль, потовиділення – все це ознаки того, що ви надто багато п’єте. Слідкуйте також за психологічними змінами, такими як почуття тривоги, перепади настрою та сильний потяг до алкоголю», – попередила фахівець.
Є межа
За словами Роджерс, є способи, за допомогою яких можна продовжувати випивати, але при цьому слід уникати накопичення невипитого алкоголю, щоб разом за день потім його подужати.
Перша особливість у тому, що безпечна кількість спиртного має рівномірно розподілятися протягом тижня. «Розподіліть своє вживання алкоголю на кілька днів і, де це можливо, прагнете 3-4 дні без алкоголю на тиждень. Пам’ятайте, що 14 невеликих келихів на тиждень – це межа, а не мета!
Друга особливість – питати себе про мету розпиття алкогольних напоїв. «Свідоме вживання алкоголю – це практика усвідомлення того, чому та скільки алкоголю ви п’єте. Це часто призводить до більш здорових стосунків з алкоголем та меншого його споживання», – підсумувала лікарка.
!!! Цей контент, включаючи поради, містить лише загальну інформацію. Це жодною мірою не замінює кваліфікованого медичного висновку. Завжди консультуйтеся з фахівцем або лікарем для отримання додаткової інформації. Бажаємо міцного здоров’я, ваш Турист.