Деменція залишається однією з найактуальніших медичних проблем 21 століття. Але за відсутності лікування, що зупиняє захворювання, дослідники працюють над покращенням профілактичних заходів. На сьогоднішній день наявні дані свідчать про те, що трьох «основних продуктів» слід уникати будь-якою ціною.
Захворюваність на деменцію та хворобу Альцгеймера вже нестримна, але є переконливі докази того, що їх тягар буде зростати ще більше протягом наступних десятиліть. Дослідження хвороб деменції виявили, які продукти можуть погіршити гостроту когнітивних функцій. Три, зокрема, можуть сприяти швидкому когнітивному порушенню.
Хвороба Альцгеймера характеризується накопиченням білків, що перешкоджає комунікації між клітинами мозку.
Це призводить до постійного зниження когнітивних функцій, що в кінцевому підсумку погіршує життя хворих.
Існує ряд факторів, які сприяють цій патології, але згідно з веб-сайтом Альцгеймера, певні продукти можуть бути відповідальними.
«На жаль, продукти, які заважають пам’яті, є основними продуктами американської дієти», — пояснює здоров’я.
На щастя, вважають, що до 30 відсотків випадків можна запобігти, що дає надію, що ранній поштовх до зміни способу життя може суттєво змінити хід психічного зниження.
Плавлений сир
Дослідники, які досліджують роль дієти, попередили, що оброблені молочні продукти сприяють утворенню шкідливих бляшок у мозку.
Останні результати свідчать про те, що оброблена їжа не тільки сприяє погіршенню когнітивних функцій, але й значно прискорює його.
Насправді, нещодавнє дослідження показало, що шкідливі наслідки можуть виникнути всього за чотири тижні.
Але деякі оброблені харчові продукти можуть бути більш шкідливими, ніж інші.
Примітно, що деякі молочні продукти, такі як плавлений сир, можуть викликати утворення шкідливого нальоту.
Білі продукти
Не менш шкідливими вважаються основні продукти білого кольору, включаючи макарони, тістечка, рис і перерви.
Це пояснюється тим, що вони сприяють запаленню в організмі – одній з ознак нейродегенеративних захворювань.
У випадках хвороби Альцгеймера та деменції запалення сприяє утворенню бляшок у мозку, що сприяє повільній дегенерації когнітивних функцій.
Попкорн
Попкорн в мікрохвильовій печі вважається особливо шкідливим, оскільки містить діацетил, хімічну речовину, яка збільшує амілоїдний наліт в мозку.
Небезпеку діацетилу було виявлено в одному дослідженні 2012 року, яке виявило, що діацетил може посилити шкідливі ефекти накопичення білка.
Висновки також показали, що з’єднання спричиняє проблеми з диханням і легеневі захворювання.
Давно відомо, що дієти, що містять омега-3 жирні кислоти, є оптимальними для підтримки здорового мозку.
Останні результати, опубліковані в журналі Brain Behavior and Immunity, підтвердили, що ці поживні речовини можуть протидіяти запальним ефектам обробленої їжі.
Їжа, включаючи горіхи, жирну рибу та деякі олії, може запобігти білкам, пов’язаним з нейродегенерацією, від неправильного згортання, сплутування та утворення позаклітинних бляшок.